Originalfilter - Ett falskt begrepp!

Dagligen får vi frågan från våra kunder; Säljer ni originalfilter?

Vi vill med denna artikel en gång för alla reda ut begreppet Originalfilter och slå hål på myten om att aggregatstillverkarens "originalfilterfilter" är något speciellt. 

Varför kallas det originalfilter?

Likt många andra branscher som ex. bil- och VVS branschen vill man gärna få människor att tro att så kallade "Originaldelar" är ett måste för att din utrustning skall fungera optimalt. Samma sak har hänt i filterbranschen när det kommer till hur ett ventilationsfilter beskrivs vara ett måste för att ett ventilationsaggregat skall fungera tillfredställande.

Originalfilter eller inte...

Naturligtvis är det svårt för en lekman att själv avgöra vilket filter som är "bäst" för sitt FTX aggregat eller annan ventilationsutrustning. Därför är det lätt att ta till sig aggregatstillverkarnas lovord om att deras filter är ett måste för optimal livslängd på utrustningen och man tar det säkra före det osäkra.

Vad lekmannen oftast inte känner till är att ett ventilationsfilter endast skall tilverkas på ett sätt. Ett godkänt sätt! Ett godkänt filter skall tillverkas enligt gällande certifieringsnormer för det land filtret skall säljas i. Te.x. Ett påsfilter med filterklass F7(EU7) skall endast ha en och samma kvalitet och standard om filtret tillverkats enligt gällande normer. D.v.s. Ett filter som tillverkats av ex. en av Sveriges största tillverkare har exakt samma kvalitet likt samma filter som tillverkats av oss.

"Originalfilter" eller Godkänt filter"

Ingen aggregatstillverkare(Flexit, Systemair, Östberg mfl.) har egen tillverkning av ventilationsfilter. Samtliga aggregatstillverkare köper sina filter på upphandling av olika filtertillverkare (där ibland från oss) till lägsta pris och till högsta kvalitet. Med "högsta kvalitet" menar vi filtrets totala helhetskvalitet med allt från filtermateriel, livslängd och passform.

Som du säkert känner till så tillverkar vi våra egna ventilationsfilter i en egen fabrik i Sverige. På detta sätt har vi full kontroll på att alla filter vi levererar till våra kunder är tillverkade enligt gällande normer för godkända och certifierade ventilationsfilter.

Vi hoppas nu att du försår att begreppet Originalfilter inte betyder att du måste köpa dina ventilationsfilter direkt från aggregatstillverkaren för att få ett godkänt ventilationsfilter till din ventilationsutrustning. Du kan känna dig trygg med att handla dina ventilationsfilter från oss när du vill ha ett filter som uppfyller samtliga krav och normer på ett godkänt ventilationsfilter.

Originalfilter borde istället heta Godkänt filter eller EuroVent Certifierat filter

Tack för att du tog dig tid att läsa vår artikel om originalfilter.

Tveka inte att kontakta oss om du fortfarande är osäker på huruvida vi kan tillverka och leverera ett godkänt ventilationsfilter till just din anläggning.

Varmaste hälsningar

ventilationsfilter.net